Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Ciri Blog

Netus et malesuada fames ac turpis egestas integer diam quam nulla porttitor massa amet purus gravida quis blandit.

A biológus válaszol – Dr Farkas János / ELTE TTK Biológiai Intézet

Napjainkban az utak és az élővilág konfliktusa egyre erőteljesebbé válik a sűrűsödő úthálózat és a járművek nagyobb sebessége miatt. Az ún. közvetett hatásokat, pl. élőhely elvesztése, élőhely feldarabolódása, a legtöbb ember szinte észre sem veszi. A legfontosabb közvetlen hatást, az állatokkal való ütközést azonban mindenki egyből a saját bőrén tapasztalja. Az anyagi káron túl, sajnos az állat elütések személyi sérülésekkel, sőt akár halállal is végződhetnek. Természetes igény ezért az, hogy valamilyen módon csökkenteni lehessen az állat elütések számát.

A gyorsforgalmi utakat, autópályákat, autóutakat ún. védő kerítés határolja. A csomópontok fel- és lehajtó ágainál azonban véget ér a kerítés, és az állatok be tudnak jutni a pályatestre. Saját vizsgálataink is azt mutatták, hogy a vadbejutások 80-90 %-a csomópontoknál történik. A kerítésvégekre vadriasztókat kihelyezve, csökkenthető az állat elütések száma.

Az alsóbbrendű utakat azonban nem határolják védő kerítések. Ráadásul a vadak vonulásuk során keresztezik ezeket az utakat, így megnő a gázolások esélye. Az utakat keresztező vízfolyások, árkok, cserjesorok vezetik az állatokat, fokozott veszélyhelyzetet teremtve.

A problémára megoldás lehet olyan berendezés használata, amely, ha nem is tartja távol az állatokat az úttól, egy rövid ideig feltartja őket, és közben az autó áthaladhat az érintett szakaszon. A Siren7MAX akusztikus riasztó is olyan vadriasztó eszköz, amely menet közben erős hangot ad ki.

Terepi vizsgálatok során megállapítottuk, hogy az állatok felfigyeltek a hangra, és egy rövid ideig mozdulatlanul várakoztak. Ha belegondolunk, hogy az állatokkal való ütközések leggyakrabban másodperceken vagy tört másodperceken múlnak, potenciálisan csökkenthetjük a vadgázolásokat, ilyen eszköz használatával.

A Siren7MAX előnye még, hogy nem igényel elektromosságot, a mágneses rögzítésének köszönhetően könnyű elhelyezni az autó tetején, motorház tetején, és könnyű eltávolítani is.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy tökéletes biztonság nem létezik. Nincs és nem is lesz olyan eszköz, amely mentesítene a saját felelősségünk alól. A vadveszély jelző táblák nem díszből vannak az utaknál kihelyezve. Vegyük figyelembe az állatok viselkedését, szokásait is. Szürkülettől-pirkadatig fokozottan figyeljünk az állatokra, főként a szaporodási időszakban. Nagyobb biztonságunk érdekében használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket az olyan eszközök biztosítanak, mint a Siren7MAX.

Dr. Farkas János

ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék

Útökológiai Munkacsoport

Related Posts
author

Devon Lane

Archive
Follow us